Arvojen tärkeydestä

Havahduin meditaatiossa siihen, miksi arvot ovat niin tärkeitä. Mistä lienee päähäni pälkähtänyt,  ilmeisen tärkeää se oli. Huomasin pohtineeni omia arvojani, ja miksi ne ovat tärkeitä minulle? Mitä arvot minulle merkitsevät?

Jäin vielä hetkeksi meditaationi jälkeen pohtimaan omaa arvomaailmaani, tätä blogia ja sitä mitä haluan arvojeni kautta kertoa. Niinpä kirjoitan sinulle tänään arvoista.

Haluan samalla kertoa sinulle hieman arvoista ja avata syitä siihen, miksi sinun kannattaisi kunnioittaa arvojasi ja elää niiden mukaisesti.

Kuten tiedämme, meillä jokaisella on oma arvomaailma. Arvot, jotka ovat kehittynyt meille elämämme saatossa erinäköisten kokemustemme kautta. Kannamme mukanamme mielipiteitä ja näkemyksiä milloin mistäkin asiasta. Joskus vähän turhankin innokkaasti.

Kaikki kokemamme on muovannut meitä kuin muovailuvahaa, jalostanut meitä ihmisyydessä. Arvot, joita kannamme elämämme repussa, ovat saattavat muuttua eletyn elämämme saatossa, sitä mukaan, kun olemme ihmisinä ja sieluina kypsyneet maallisen vaelluksemme aikana.

Toki arvot ovat saattaneet pysyä samoinakin.  Yleensä, kun me kasvamme ja kehitymme, meidän arvomaailmamme myös muuttuu.

Nuorina olimme aikuisuuden kynnyksellä tai juuri sen ylittäneitä. Maailmankuvamme ja arvomme saattoivat olla toista kuin nykyään. Nuorina sitä ajatellaan, että olemme voittamattomia. Koko maailma on avoin.

Elämä muuttuu. Elämä kasvattaa ja kypsyttää meitä. Jalostumme ja viisastumme ajansaatossa parempaan versioon itsestämme – tai ainakin näin haluan uskoa.

Ne arvot.

Arvot kertovat meille sen, mikä meille on tärkeää ja merkityksellistä. Arvot ovat ihanteita. Arvot voivat olla yhtälailla päämääriä ja tavoitteita, joiden mukaan pyrimme tai ainakin yritämme elää.

Viestitämme arvojemme kautta muulle maailmalle, mikä meille on ensiarvoisen tärkeää. Äärimmäisyyteen vietynä arvojemme puolesta olemme valmiita jopa taistelemaan siitä, mikä on meille niin tärkeää.

Arvot tekevät meistä parempia ihmisiä. Parempia siinä mielessä, mikäli kunnioitamme omia arvojamme niin paljon, että elämme niiden mukaisesti.

Kuinka moni lopulta elää aidosti oikeasti omien arvojensa mukaisesti?

Mitä arvojen mukainen eläminen on?

Jotta tähän kysymykseen voidaan vastata, meidän tulee tiedostaa omat arvomme. Mitkä ovat sinun arvosi? Miksi ne ovat sinulle tärkeitä?

Kun olemme tiedostaneet omat arvomme, mitkä asiat ja ihanteet ovat meille tärkeitä, voimme alkaa kunnioittamaan niitä. Meidän tulee kunnioittaa omia arvojamme. Jos emme kunnioitta omia arvojamme, miten kukaan mukaan niitä voisi kunnioittaa. Kunnioitus lähtee aina omasta itsestämme.

Arvojemme kunnioittamisen lisäksi meidän tulee olla lojaaleja arvoillemme. Pidämme arvoistamme kiinni. Olemme lojaaleja periaatteillemme, arvoille, emmekä tingi niistä tuumaakaan.

Nyt, kun kunnioitamme arvojamme ja olemme niille lojaaleja, voimme alkaa elämään niiden mukaisesti. Mitä arvojen mukainen eläminen sitten tarkoittaa?

Kaikki valinnat ja tekemiset, joita elämässämme teemme, tulee pohjautua näihin laatimiimme arvoihin. Kaikki. Aivan kaikki.

 

Mitä arvojen mukainen eläminen on?

Jotta tähän kysymykseen voidaan vastata, meidän tulee tiedostaa omat arvomme. Mitkä ovat sinun arvosi? Miksi ne ovat sinulle tärkeitä?

Kun olemme tiedostaneet omat arvomme, mitkä asiat ja ihanteet ovat meille tärkeitä, voimme alkaa kunnioittamaan niitä. Meidän tulee kunnioittaa omia arvojamme.

Jos emme kunnioitta omia arvojamme, miten kukaan mukaan niitä voisi kunnioittaa. Kunnioitus lähtee aina omasta itsestämme.

Arvojemme kunnioittamisen lisäksi meidän tulee olla lojaaleja arvoillemme. Pidämme arvoistamme kiinni. Olemme lojaaleja periaatteillemme, arvoille, emmekä tingi niistä tuumaakaan.

Nyt, kun kunnioitamme arvojamme ja olemme niille lojaaleja, voimme alkaa elämään niiden mukaisesti. Mitä arvojen mukainen eläminen sitten tarkoittaa?

Kaikki valinnat ja tekemiset, joita elämässämme teemme, tulee pohjautua näihin laatimiimme arvoihin. Kaikki. Aivan kaikki.

Arvojen mukainen eläminen alkaa arkipäivän asioista.

Rehellinen tarkastelu arjen elämäämme, paljastaa sen, heijastelevatko arvot valintojamme ja onko niillä meille kuinka suuri merkitys. Pysähdymmekö lainkaan edes miettimään hankintojemme keskellä arvojamme?

  • Kaikki arkkipäivämme tarvikkeet ja hyödykkeet joita ostamme ja kannamme kotiimme, ovatko ne linjassa arvojemme kanssa?
  • Mitä laitamme suuhumme? Noudatammeko ruokailutottumuksissamme ja –hankinnoissa arvojamme vai annammeko periksi tinkimällä niistäkin?
  • Pukeudummeko arvojemme mukaisiin vaatteisiin vai annammeko periksi pikamuodin houkutuksille ja alennusviikkojen kiihkossa? Merkitsee eettisyys ja ympäristöarvot meille mitään?
  • Ostammeko palveluja ja tuotteita toimijoilta, joiden arvot ovat ristiriidassa arvomaailmamme kanssa? Olemmeko silloinkin valmiita heittämään rehellisyyden romukoppaan, jos itse pääsemme tilanteessa hyötymään?
  • Päästämmekö lähipiiriin ihmisiä, jotka eivät arvosta ja kunnioita arvojamme? Pidämmekö heitä lähellämme muka ystävinä, kun emme tahdo jäädä yksin?

Jos tunnistit sortuneesi johonkin, ei hätää, kaikillahan meillä on puutteemme ja heikot kohtamme. Tämä kaikki tarkoittaa vain sitä, että me itse yleensä sabotoimme omat ihanteemme ja arvomme. Arvomme eivät merkitse meille mitään, jos emme itsekään niitä noudata ja kunnioita.

Arvojen mukainen elämä tarkoittaa sitä, että pidämme arvoistamme kiinni. Kunnioitamme ja noudatamme niitä itse, emmekä salli kenenkään turmella arvojamme.

Teemme viisaita päätöksiä valitsemalle ne tahot, toimijat ja ihmiset ympärillemme, joiden arvot ovat johdonmukaisesti ja yhteneväiset omien arvojemme kanssa.

Me voimme aina omalla päätöksellämme ja valinnoillamme vaikuttaa asioihin. Muutosvoima lähtee yksilöstä itsestään. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, vaan pikku hiljaa pienillä toiminnan askeleilla ja tietoisella päätöksellä voimme alkaa sitoutumaan elämään arvojemme mukaista elämää.

Arvot ovat tärkeitä myös siksi, että ne heijastavat sielumme hyvyyttä ja viisautta silloin, kun ne ovat lähtöisin sydämestä. Arvot ovat rakkautta, rakkautta itseämme kohtaan olemalla  lojaaleja omille arvoillemme.

Entäpä ne minun arvoni?

Minun arvomaailmani on universaali.

  • Rakkaus. Rakkaus. Rakkaus.
  • Totuus
  • Rehellisyys
  • Oikeudenmukaisuus

Minulle nämä arvot ovat maailman tärkeimmät asiat. Tähän, kun vielä lisätään luottamus, jonka tulisi olla rakkauden lisäksi ihmissuhteiden keskiössä, niin paketti on kasassa.

Listasta ei löydy rahaa, työtä, uraa eikä terveyttä. Silti ne ovat siellä.

Kysynkin nyt sinulta:

Mitä todellinen rakkaus on?

Rakkaus pitää sisällään hyvinvoinnin ja terveyden, yhtälailla runsauden ja työn, silloin kun toteutamme sydämemme kutsumusta.

Aito, rehellinen ja totuudellinen sydämestä lähtöisin oleva työ perustuu aina rakkauteen. Rakkaudessa olemme onnellisia, tyytyväisiä, terveitä, hyvinvoivia ja elämme runsaudessa.

Rakkaus on kaikki mitä tarvitsemme.

 

Lopulta minun on heitettävä ilmoille tärkein kysymys.

Ovatko arvot sittenkään tärkeitä?

Kysymykselläni viitttaan siihen, että jos kaikki on kerran peräisin egosta, niin onko arvoilla ja millään muullakaan mitä väliä meille?

Mehän olemme Henkeä. Olemme Henki. Olemme Yksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää artikkeleita

Luova Valo

Valinta johtaa seuraukseen

Mitä me oikeastaan valitsemme? Tiedämmekö valintamme hetkellä mitä olemme valitsemassa? On vai yksi valinta jonka teemme. Ja tuo valinta on rakkaus. Tiedäthän… Me teemme päivän

Lue lisää »