Kolme x Sonjan kukkapallo

Tänään kerron sinulle hieman langoista, ja siitä, miten lanka ja koukkuvalinnat vaikuttavat valmiin työn kokoon. Kolme x Sonjan kukkapallo toimii havainnollistavana esimerkkinä.

Pidän mallista kovasti, sillä se on ihan ensimmäisiä suunnittelemiani koristemalleja kaukaa vuosien takaa. Nousee muistoja herättävä nostalginen tunne, kun muistelen ensimmäistä Sonjan kukkapalloa kuinka se sai alkunsa ja mitkä sen alkuvaiheet olivat.

Kauneimmat ja herkimmät koristeet syntyvät ohuesta langasta. Mitä ohuempi lanka, mitä pienempi koukku, sitä sirompi ja herkempi on lopputulos.

Paksulla puuvillalangalla saa aikaiseksi paksua ja tönkköä, jämäkkää pintaa. Paksulle langalle on toki paikkansa. Mielestäni paksu lanka sopii umpinaisiin koristeisiin hyvin.

Sen sijaan herkkää, pitsimäistä reikäpintaa paksulla puuvillalangalla on turha edes yrittää.

Langan vahvuus määrää koukun koon. Kaikkihan me käsitöiden ystävät ja lankojen suurkuluttajat tiedämme, kuinka langalle on suositeltu käytettäväksi tietyn kokoista koukkua.

Juu… yleensä kyllä.

Jokaisella on omanlaisensa käsiala, ja kun sen tuntee ja tietää, voi kikkailla tarvittaessa koukun koolla.

Liikaan tiukkapipoisuuteenkaan näissä asioissa ei kannata sortua. Rajoja on silti hyvä rikkoa.

Testimielessä virkkasin ja tärkkäsin kolme Sonjan kukkapalloa.

Yhden tein paksusta puuvilla langasta novita mercerized langalla ja koukulla 2 mm ( kuvassa oikealla ). Tulihan siitä melkoisen jämykkä. Styrox-pallomuotin koko tässä tapauksessa 60 mm.

Toisen tein Liina 6 –säikeisestä kalalangasta koukulla 1.25 mm ( kuvassa keskellä ). Styrox-pallon muotti nyt 50 mm. Lopputulos on huomattavasti sirompi ja kevyempi.

Kolmannen virkkasin anchor freccia 12 langalla ja koukulla kokoa 1 mm. Muotin kokoon ollessa 40 mm.

Näin lanka ja koukku vaikuttavat lopputulokseen minun käsialallani. Sinulla tilanne voi olla erilainen.

Joskus tuppaa käymään niin, että työstä ei tahdo saada oikean kokoista suhteessa styrox-pallomuottiin, kun pingotusvarakin on vielä otettava huomioon. Tuppaa jäämään reippaasti alle tai sitten menee yli.

Mitä tehdä siinä tapauksessa?

Pylväiden eli silmukoiden kokoa voi pienentää tai suurentaa, jos se on mahdollista. Voi myös vaihtaa koukun tai styrox-palloaihion kokoa. Kokeilla voi ja testata kannattaa.

Ohje tähän kauniiseen malliin löytyy virkatut joulukoristeet kirjasta.

 

Virkkausiloa!

 

Sinua saattaisi kiinnostaa:

Virkataan joulukoristeita

Virkatut joulukoristeet -kirja

Helmihurahdus

 

 

Lisää artikkeleita

Hetki luovuudelle

Mitä luovuus on?

Mitä luovuus on? Tarvitseeko sitä edes miettiä? Luovuus on tarkoitettu kaikille. Kaikki ovat pohjimmiltaan luovia. Hekin, jotka väittävät kiven kovana, etteivät ole luovia eivätkä osaa

Lue lisää »
Hetki luovuudelle

Some ällötystä ja verhottuja totuuksia

Kesä on akkujen lataamisen aikaa – ainakin itselläni. Ei huvita postailla, vaikka käsityökulisseissa tapahtuukin monenlaista. Some ällötystä ja verhottuja totuuksia on kytenyt pinnan alla, odottaen

Lue lisää »