Näin otat helmivirkkauksen haltuun

Onko sinulle käynyt niin, että olet helmivirkkauksessa täysin neitsyt? Oletko pohtinut, kuinka helmi virkataan virkkaustyöhön mukaan?

Nousiko aloittamisen kynnys liian korkeaksi, jotta olisit tullut helmivirkkaustaitoa opetelleeksi? Tahtoisit oppia, mutta et ehkä ole uskonut itseesi ja taitoihisi?

Tiedätkö, asia on helppoa korjata. Sinun on ensinnäkin luotettava itseesi ja taitoihisi.

Näin otat helmivirkkauksen haltuun. Nyt opetellaan helmivirkkausta. Havainnollistavien kuvien avulla sinäkin voit onnistua. Helmivirkkaus on loppujen lopuksi helppoa, kun sen oivaltaa.

Tapoja helmen virkkaamiseen virkkaustyöhän on useitakin.

Esittelen sinulle havainnollistavien kuvien avulla kaksi helmivirkkaustapaa helmen ujuttamiseen virkkaustyöhön. Nämä kaksi tapaa olen esitellyt myös joulukoristeet kirjassani, joka on täynnä ihania jouluisia koristeita.

Helmien virkkaaminen on lopulta hauskaa ja nautinnollista. Helmillä saa helposti ja kätevästi luotua näyttäviä pintoja ja kolmiulotteisuutta virkkaustöihin.  Helmet sopivat täydellisesti joulukoristeisiin.

Suosittelen ja kannustan sinua rohkaisemaan mielesi ja astumaan epämukavuusalueelle, kun ryhdyt opettelemaan uutta. Ethän suotta enää arkaile uuden oppimista?

Helmivirkkaus haltuun. Näin se käy.

 

Helmivirkkaus tapa 1

Tässä tavassa helmet on pujotettava lankaan ennen virkkaamista.

Käytän esimerkissä kirjani mallia nimeltä Hankien hohde. Käytän ohjeesta poikkeavaa lankaa ( Sheepjees maxi sugar rush ), koukkua 1 mm ja 6 mm:n helmiäispintaisia, jyvänmallisia helmiä.

Tarvitset vielä helmityöneulan ja lattapihdit. Helmien reiät ovat monesti pieniä ja tiukkoja, joten joskus on tarpeen käyttää pihtejä apuna.

Helmet pujotetaan helmityöneulan avulla lankaan ja krs: 1- 2 virkataan kirjan ohjeen mukaan.

Mahtavaa. Nyt alkaa helmivirkkaus.

Virkkaa ohjeen mukaan p ja 1 kjs, siirrä helmi ja ota langankierto koukulle. Kiristä ja tee koko helmen pituinen kjs. Kjs lukitsee helmen paikoilleen. Älä virkkaa helmeä liian tiukkaan, vaan pyri jättämään se hiukan löysäksi. Se helpottaa myöhemmin tärkkäystä.

Kuvassa helmi on nyt lukittu kjs:lla. Mallin ohjeen mukaisesti heti perään virkataan 1 kjs. Kuvassa neula osoittaa seuraavan p:ään paikan. Helmi hyppää siis 1 silmukan yli.

Jatka ohjeen mukaisesti koko krs.

Virkkaa seuraavalle krs:lle p:tä. Helmen lenkkeihin ( kjs ) virkataan 3 p:stä.

Eli, virkkaa p, 3 p lenkkiin ja p.

Valmis krs.

Seuraava krs on jälleen helmivirkkausta. Virkkaa p, 1 kjs. Siirrä helmi ja ota langankierto koukulle. Lukitse helmi jälleen koko helmen pituisella kjs:lla. Jatka krs:n loppuun.

Valmis kierros. Krs saattaa hiukan poimuttua, mutta se oikenee viimeistään, kun tärkkäät hiutaleen huolella.

Seuraavalle krs.lle virkataan jälleen p:tä ( p, 3 p lenkkiin, p ). Jatka virkkaamista kirjan ohjeen mukaan.

Tärkkäystä vaille valmis.

Huomaatko nyt, ei olleenkaan niin vaikeaa kuin voisi olettaa.

Valmis Hankien hohde tärkättynä.

 

Helmivirkkaus tapa 2

Tämä on oma suosikkini, koska tämä on nopea. Helmi poimitaan työhön sitä mukaan, kun virkkaus etenee. Edellytyksenä on, että helmen reikä on tarpeeksi suuri, jotta lanka mahtuu kaksinkertaisena koukun kanssa reiästä läpi.

Käytän esimerkissä kirjan mallia nimeltä Chiara. Käytän jälleen ohjeesta poikkeavaa lankaa ja helmiä. Lankana sheepjees sweet treat ja satiinipintaisia 10 mm:n lasihelmiä. Käyttämäni koukku 1 mm.

Tarvitset lankaa, koukun ja helmiä. Tarvitset myös 1 mm:n tai 0,6 mm koukkua, jolla tuot langan helmen reiästä läpi.

Oletko valmis?

Tässä olen pari helmeä jo ennättänyt virkata. Mallin Chiara mukaan helmien väliin virkataan aina 2 p:stä ja helmi hyppää 1 s:n yli. Poimi helmi pienemmälle koukulle, ota silmukka koukulle ja vedä se helmen läpi.

Kas näin, ja vaihda isompaan koukkuun. Ota silmukka koukulle, kiristä hieman ja tee langankierto koukulle. Neula osoittaa seur. p:ään paikan. Helmi hyppää 1 silmukan yli. Virkkaa 2 p seur. s:hin.

Valmis kierros. Jatka virkkaamista kirjan ohjeen mukaan.

Näin se käy. Valmis tärkättäväksi.

Tässä vielä kuvaa työn nurjalta puolelta. Mallissa Chiara muutamat kierrokset tekeytyvät ikään kuin helmen taakse. Mitä isommat helmet, sen enemmän kuppiintuu nurjalle. Tätä ilmiötä ei pidä säikähtää. Näin se vaan menee.

Valmis Chiara tärkättynä.

Näetkö nyt, helmivirkkaus ei ole ollenkaan vaikeaa, vaan se on oikeasti hauskaa. Onnistunut lopputulos palkitsee ja hivelee silmää. Itseluottamuksesi kasvaa ja taitosi karttuvat.

On aina yhtä jännittävää mikä on lopputulos. Virkatut joulukoristeet kirjan malleja voi varioida rajattomasti. Aina löytyy uusia ja kiinnostavia yhdistelmiä kokeiltaviksi. Sama tuttu malli taipuu uudeksi helmiä tai lankaa vaihtamalla.

Helmivirkkauksen esteeksi voi koitua vain mielesi verukkeet ja tekosyyt tai mielikuvituksen puute. Ethän anna niiden estää sinua oppimasta uutta?

Eipä muuta kuin joukolla helmiostoksille. Otetaan koukut käteen ja virkataan jouluihanaa.

 

Sinua saattaisi kiinnostaa:

Ihana Virkatut joulukoristeet

Tarinaa helmistä; Helmihurahdus

Näin lanka ja koukkuvalinnat vaikuttavat koristeiden ilmeeseen ja kokoon; Kolme x Sonjan kukkapallo

Käsitöitä tekevän verukkeet ja tekosyyt ovat mielen sabotaasia silloin, kun on kyse käsitöistä, uuden oppimisesta taikka unelmien toteuttamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää artikkeleita

Luova Valo

Keijuilla on asiaa

Keijupölyä on nyt runsaasti ilmassa, ja ellei suupielet vielä ole ennättäneet venyä kohti korvia, niin jospa nyt lähtisi. Keijut ovat iloisia ja hyvin leikkisiä valo-olentoja.

Lue lisää »