Näin pingotat ja tärkkäät joulukoristeet

Miksi pingottaa tai tärkätä joulukoristeet? Näin pingotat ja tärkkäät virkatut joulukoristeet.

Kerron sinulle kuinka itse teen sen, ja miksi juuri tällä tavalla. Tämä on minun tapani, jonka olen niin monet kerrat hyväksi havainnut vuosien saatossa. Sama menetelmä on esitetty Virkatut joulukoristeet – kirjassani.

Miksi kovettaa sokeri – vedellä virkatut joulukoristeet? Eikö voi jättää kovettamatta?

Tietysti voi virkata ja jättää kovettamatta, jos niin tahtoo. Joihinkin malleihin se jopa sopii.

Mielestäni viimeistelty lopputulos edellyttää homman loppuun viemistä. Jos kerran on aloittanut, miksi oikaista ja hutiloida viime metreillä?

Huolellinen pingotus ja kovettaminen tärkkiaineella viimeistelee eli kruunaa lopputuloksen. Miksi siis oikaista ja hutiloida vaihetta, joka on, ellei koko prosessin tärkein vaihe?

Virkkaus on helppoa ja käy suit sait sukkelaan. Pingottaminen ja tärkkääminen sen sijaan kysyvät huolellisuutta ja mielen lujuutta. 

Valitettavan usein näkee virkattuja koristeita tärkättynä ihan miten sattuu. Näkee, ettei paljoa ole viitseliäisyyteen viitsitty panostaa. Lopputulos on aina sen näköinen, minkä verran työhön aikaa kulutamme ja mikä on taitotasomme.

 

Älä ainakaan tee näitä virheitä:

 1. Työ on pingotettu pahvin päällä. Usein suojaamattomalle.
 2. Virkkaustyötä ei ole pingotettu, vaan se on lätkästy alustalleen makaamaan ja vähän sinne päin oijottu, jolloin vaikutelma on paksu ja tiivis.

Omasta käsialatuntemuksesta on toki apua. Osaa valita itselle sopivimman tärkkäysmenetelmän ja – tavat. Käsialan tuntemuksella ja materiaalivalinnoilla virkkaustyön parhaat puolet saadaan nostettua esille, ja lopputulos on kaunis ja tyylikäs. Silloin pienet virheetkään eivät pistä silmään.

 

Miksi virkattu koriste tulisi pingottaa?

Ainakin siksi, että…

 1. Koriste pitää muodon.
 2. Kuviopinnat nousevat paremmin esille.
 3. Tasalaatuisuus eli koristeiden koko pysyy samana, silloin, kun kyse on useammasta samasta koristemallista.

 

Tässä ihana Fanny. Piikikäs, kun hänet on nuppineuloilla muottiin pingotettu ja kovetettu tietenkin sokeri – vedellä.

Tämän kauniin ja näyttävän mallin virkkausohje löytyy Virkatut joulukoristeet kirjasta. On hiukan haastava. Ainakin kierteisiä putkihelmiä ei ihan joka puljusta löydy, joten hiukan joutuu etsivän vainua käyttämään. Ja, tietenkin… soveltaakin voi.

 

Mitä materiaaleja tai välineitä tarvitaan pingottamisessa?

 1. Tarvitset finnfoam- tai styrox-levyn
 2. Tuorekelmua
 3. Nuppineuloja
 4. Harppi ja kynä pingotuskaavion laatimiseen virkkaustyösi pohjalta.

 

Usko tai älä, virkkaamisessa tarvitaan matematiikkaa ( pii x halkaisija : sakaroiden määrä = ). Näin saadaan sakaroiden paikat tasajaolle.

Toivottavasti meni oikein. Tuskailin monta kertaa matikkapääni kanssa tehdessäni kirjaa, kun tajusin, miten paljon virkkaamisessa oikeasti tarvitaan matikkaa. Kerto ja jakolaskut on hallittava ja sitten tuo pii.

 

Tässäpä esimerkkinä uusin joulukoristemalli, joista toinen on tärkätty sokeri- vedellä ja toinen jätetty kovettamatta. Selkeä ero. Malli toimii kyllä kivasti tärkkäämättömänkin, tosin… itse kyllä mieluusti kovetan.

 

Miksi virkatut joulukoristeet on hyvä tärkätä eli kovettaa?

Ainakin siksi, että…

 1. Kovettaminen viimeistelee virkkaustyösi.
 2. Pitää koristeen ryhdikkäänä.
 3. Muoto säilyy ja kuviot nousevat kauniisti esille.
 4. Tuo koristeen herkkyyden esille.
 5. Visuaalisesti kauniimpi lopputulos.
 6. Helmiä sisältävä koristeet on hyvä kovettaa. Etenkin silloin, jos työssä on käytetty kookkaita helmiä. Lasihelmi painaa yllättävän paljon.

 

Millä tärkätä eli kovettaa joulukoristeet?

 1. Sokeri – vesitärkki: On edullinen, helppo ja nopea. Useimpien kaapista löytyy sokeria. Kestäväkin, jos osaa säilyttää koristeet oikein.
 2. Liima – vesiseos: On kallis ja sotkee. Ei sovellut helmillä koristeltuihin joulukoristeisiin. Perusteltua käyttää silloin, jos virkkaustyö on menossa ulkoilmaan ja on altis kosteusvaihteluille.
 3. Kankaankovetin yms. vastaavat aineet: Huomattavasti kalliimpia ja sotkevampia ( ainakin käsille ).
 4. Muut: esim. tomusokeri, perunajauho yms.

 

Itse käytän pääsääntöisesti vain sokeri – vesitärkkiä. Vuosien kokemus on osoittanut sen parhaaksi virkattujen koristeiden kovettamiseen.

Joskus harvoin kovetan liima – vesiseoksella. Esimerkiksi, jos koristelen havukranssin virkatuilla koristeilla ja kranssi menee ulos. Muutoin kovetan eli tärkkään aina sokeri – vedellä.

 

Näin pingotat ja tärkkäät virkatun tasotyösi

 1. Tee sokeri – vesitärkki ( 2 osaa sokeria, 1 osa vettä ). 

 

 1. Laadi pingotuskaavio koristeestasi tai koristeistasi. Piirrä harpilla paperille ympyrä, jossa olet huomioinut pingotusvaran. Jos kyse on sakarallisesta mallista, merkitse sakaroiden paikat.

 

Kostea työ venyy pingottaessa hieman. Ota myös huomioon käsialasi. Löysä virkkauskäsiala venyy enemmän kuin tiukempaan virkattu. Myös koristemallin rakenne, onko harva vai tiiviimpi työ kyseessä, vaikuttaa koristeen venymiseen pingotettaessa.

Toki pingottaa voi ilman pingotuskaaviotakin, mutta kaaviosta on apua oikeasti ja se helpottaa huomattavasti.

 1. Laita pingotuskaavio finnfoam- tai stryox-levyn päälle. Suojaa tuorekelmulla.

 

Miksi tuorekelmu?

Tärkätty työ irtoaa siitä helposti ja finnfoam- tai styrox-levy pysyy siistinä ja käyttökelpoisena pitkään.

Ilman muovisuojausta tärkätty työ tarttuu pelkkään levyyn tiukempaan kiinni ja styrox-levy saattaa murentua, jolloin levy ei ole enää kovin pitkäikäinen. Finnfoamlevy on kovempaa ja nuppineulat tarttuvat siihen napakammin kiinni.

 

 1. Kasta virkkaustyö sokeri – vesitärkkiin ja purista varovasti ylimääräinen tärkki pois. Helmiä sisältävissä töissä ole varovainen puristamisen kanssa. Katso, että työ on kostunut tärkistä kauttaaltaan tasaisesti.

 

 1. Aseta työ levyn päälle ja pingota nuppineuloilla pingotuskaavion mukaisesti. Jätä työ kuivumaan. Helmellisissä töissä pyyhi helmien pinnoilta ylimääräinen tärkki pois.

 

 1. Poista nuppineulat puolikuivasta työstä. Anna koristeen kuivua kokonaan kuivaksi. Koristetta on hyvä välillä kääntää, jotta se kuivuu myös nurjalta puolelta.

 

 1. Jos tärkätty koriste osoittautuu liian tärkkimäiseksi, kertoo se siitä, että tärkkiä on ollut liian paksua, sitä on liikaa tai työ ei ole vielä täysin kuiva.

 

Ylimääräisen tärkin saa pois kevyesti painellen kostutettua puhdasta ja nukkaamattomalla liinalla tai pyyhkeellä, jolloin ylimääräinen tärkkiä liukenee pois. Varo tässä vaiheessa enää kostuttamasta työtä liikaa. Anna kuivua.

Pyyhi tärkki helmien pinnoilta pois, jos sitä on edelleen kuivumisen jälkeen pinnoilla.

 

 1. Ripustuslenkkiä vaille valmis.

 

Toivotan sinulle mukavia virkkaushetkiä. Panosta töidesi pingottamiseen ja tärkkäämiseen, niin lopputulos kyllä palkitsee vaivannäkösi monin kertaisesti.

 

Sinua saattaisi kiinnostaa:

Näin otat helmivirkkauksen haltuun

Käsitöitä tekevän verukkeet ja tekosyyt. Näitä on meillä kaikilla ja niistä on hyvä tulla tietoiseksi.

Kolme x Sonja kukkapallo. Kolmiulotteinen joulukoristepallo 3 kertaa tärkättynä eri vahvuisilla langoilla.

 

Ja paljon muuta sille, joka tahtoo taitojaan ja osaamistaan hioa.

Kaikkea hyvää ja nautitaan myös tästä pimeydestä. Annetaan koukun heilua ja nautitaan virkkauksesta. Mä ainakin NAUTIN.

Ihanaa myös tämä pimeä aika. Olen niin elementissäni. Sisäinen aurinko loimottaa ja kaikki vaan on just kohdillaan.

Heippatirallaa.

Lisää artikkeleita

Hetki luovuudelle

Lehdestä pukkasi haastattelu

Oi, mikä ihana yllätys odotti postilaatikossa. Kauneimmat käsityöt –lehdestä pukkasi haastattelu syyskuun puolella, ja nyt se löytyy lehtien sivuilta. Olipas jännittävä ja mukava rupattelutuokio. Enkelit

Lue lisää »
Luova Valo

Intuitiivista maalausta enkeleiden kanssa

Oletko kokeillut intuitiivista maalausta enkeleiden kanssa? Intuitiivisuus on meillä jokaisella syntyessämme. Intuitiivisuus on meille täysin luontainen perusominaisuus. Ei se ole vain harvojen, valittujen tai oikeutettujen

Lue lisää »