Virkattu joulukoriste

Virkattu joulukoriste

Uusin tulokas joulukoristeiden ihmemaahan on Odesha. Hän on kosmista alkuperää ja lennähtänyt luoksemme tähtisumun ytimestä kaikessa keveydessään.

Hän on upea kaunotar, jota kelpaa esitellä ja antaa sulostuttaa niin kuusenoksilla kuin tonttuapulaisten käärimissä paketeissa. Hän taipuu myös joulukortin muotoon.

Mun joulutehdas taitaa olla ikuinen – ikuisuuksien ihmemaa, jossa pyörivät kaiken maailman valo-olennot. Enkeleistä keijuihin ja tonttuihin… tanhupallosta yksisarvisiin ja lohikäärmeisiin.

Ja silti… En luokittele itseäni jouluihmiseksi. En pidä joulusta. Enkä pääsiäisestä. Enkä juhannuksestakaan. Mulle ne ovat samanlaisia päiviä kuin kaikki muutkin.

Oikeastaan… mua ällöttää jouluvouhotus.

Mulla on ähky kaupallistetusta joulusta, joka on ihan liian muovinen ja kulutushysteriaan pohjautuva. Jouluähkyni alkaa jo marraskuussa, kun ensimmäiset joulumainokset alkavat tulla tv:stä ulos ja joululaulut soida. Äh, en kestä.

Jouluvirkkauksia on silti mukava tehdä. Jouluni on ennenkaikkea rauhallinen, seesteinen ja hiljainen.

Viime jouluna otin tavoitteeksi tehdä yhden keskeneräisistä nukkekodeista valmiiksi. Tavoite saavutettiin onnistuneesti. Nyt mietin samaa…

Muutama keskeneräinen mökki odottaa vielä tekijäänsä. Mukavasti nukkispuuhissa saisi kulutettua pitkät joulun pyhät.

Osaan jo nauraa itselleni ja näille mun pikkupuuhille… ja mielen liikkeille. Tanhupaloillaan. Tuu säkin mukaan.

No, hei… oli meillä ihan oikeatakin asiaa.

Nimittäin uusin joulukoristemalli, jonka sinäkin pääset virkkaamaan omaksesi. Häneen – Odeshaan olet jo ehkä törmännytkin, sillä hän on esiintynyt jo parrasvaloissa parissa käsityövideossa. Nyt jaan ohjeen.

Helmivirkkaus on hauskaa ja sopii ihan täydellisesti joulukoristeisiin. Helmivirkkaus ei ole vaikeaa, kun sen oivaltaa. Katso video helmivirkkauksesta ja näin otat helmivirkkauksen haltuun.

Vaikeampaa on itse aloittaminen. Sillä ihmismieli keksii monenlaista veruketta aloittamiseen ja materiaalien hankintaan.

Lämpimästi suosittelemme käyttämään kunnollista tärkkäysalustaa, johon pingotat kovettavan työn. Kunnollinen alusta, riittävät pingotus takaavat hyvän lopputuloksen. Pingotuskaavio takaa koristeiden tasalaatuisuuden etenkin silloin, kun tekee samaa koristetta useamman.

Emme suosittele liima – vesitärkin käyttämistä helmiä sisältävien töiden kovettamiseen.

Huomautamme, että sivustomme kaikki materiaali on tekijäinoikeuslain alaista materiaalia. Saat valmistaa käsityöohjeillamme tuotteita vain omaan käyttöösi. Toivomme sinun kunnioittavan työtämme niin paljon, että toimit vastuullisesti ja mainitset aina ohjeiden alkuperän.

DIY Virkattu joulukoriste Odesha

 

Tarvikkeet:

Novita kalalankaa 6- säikeinen valkoinen 

Virkkuukoukku 1,25 mm  

Helmityöneula   

Putkihelmet esim. 5 – 7 mm peacok tai 14 mm musta 72 kpl    

Siemenhelmi 8/0 peacok tai musta 36 kpl       

Sokeri – vesitärkkiä ( Ei pakollinen, ellet halua tärkätä ) 

Finfoam- tai stryrox-levy     

        Nuppineuloja        

Sakset

 

1.   Pujota ensin helmityöneulan avulla putkihelmet ja siemenhelmet lankaan. Helmien pujottelujärjestys; 2 putkihelmeä, siemenhelmi, 2 putkihelmeä jne.

1.krs. Virkkaa kjs ja siihen 6 ks.

2. krs: Virkkaa jokaiseen s:aan 2 ks. Yht. 12 ks.        

3. krs: Virkkaa ks, helmikimppu ( putkihelmi + siemenhelmi + putkihelmi ) + kjs lukitus. Jatka krs:n loppuun asti. Sulje krs ps:lla. Yht. 12 x ks ja 12 x helmikimppu.         

4. krs: Virkkaa 3 kjs ( = p ), 1 kjs, ks helmen oik. puolelle + 2 kjs + ks helmen vas. puolelle, p helmikimpun väliin. Jatka krs.n loppuun.                 

Sulje krs ps:lla. Yht. 12 x p, 24 x ks, 24 x 1kjs, 12 x 2kjs kaarta.            

Huomio! Jos käytät pitkiä putkihelmiä, korvaa pylväs niin pitkällä pylväällä kuin helmen pituus edellyttää.              

5. krs: Virkkaa ps:t kaareen asti, ks kaareen, helmikimppu ( putki + siemen + putki + putki + siemen + putki ), ks samaan kaareen, 3 kjs. Jatka krs.n loppuun. Sulje krs ps:lla ja katkaise lanka.  Yht. 24 x ks, 12 x 3kjs kaarta ja 12 x helmikimppu.   

6. krs: Kiinnitä lanka uudestaan virkkaamalla 2 pp yht. helmisakaroiden nivelestä eli siemenhelmien yläpuolelta, 3 kjs, ks sakaran keskelle, 3 kjs. Jatka krs.n loppuun. Sulje krs ps:lla. Katkaise lanka ja päättele kaikki langanpäät.        

2.   Odessa joulukoriste on nyt valmis. Tee ripustuslenkki tarvittaessa.     

3.   Jos haluat tärkätä, jatka eteenpäin. Valmista sokeri – vesitärkki ( 2 osaa sokeria, 1 osa vettä ). Jäähdytä tärkkiä sen verran, etten polta näppejäsi.      

4.   Laadi pingotuskaavio. Ota pingotusvara ja käsialasi huomioon. Piirrä harpilla hieman isompi ympyrä mitä itse hiutale on.          

5.   Aseta pingotuskaavio finfoamin tai styrox-levyn päälle ja sen päälle vielä tuorekelmua.       

6.   Upota hiutale sokeri – vesitärkkiin. Katso, että tärkki imeytyy huolella. Purista varovasti ylimääräinen tärkki pois. Ole erityisen varovainen silloin, kun kyseessä on suuret putkihelmet. Ne saattavat herkästi mennä poikki.    

7.   Aseta hiutale levylle ja pingota nuppineuloilla pingotuskaavion mukaisesti.        

8.   Pyyhi helmien pinnoilta tärkki pois kosteahkolla, puhtaalla ja nukkaamattomalla liinalla taikka pyyhkeellä. Anna kuivua.        

9.   Poista nuppineulat puolikuivasta työstä ja anna kuivua kokonaan kuivaksi.     

10.  Tee tarvittaessa ripustuslenkki. Odessa hiutale on nyt valmis.

Odeshan voi toteuttaa myös muilla väriyhdistelmillä. Tässä limen vihreillä ja vaalean turkooseilla helmillä. 

Tärkkääminen ja pingottaminen vaikuttavat koristeen visualisuuteen. Malli toimii kivasti ilman kovettamistakin. Silti mielestämme Odesha hiutale on kauniimpi tärkättynä ja asianmukaisesti pingotettuna.

 

Luomisen iloa!

 

Sinua saattaisi kiinnostaa:

Näin otat helmivirkkauksen haltuun. Helmivirkkauksen lyhyt oppimäärä vaihekuvin.

Miksi virkkaisit joulukoristeet itse. Video!

Miksi virkata helmiä? Miksi opetalla helmivirkkaustaitoa? Video!

Esittelyssä Odesha joulukoristemalli uusin tulokas joulun ihmemaahan. Video!

Näin pingotat ja tärkkäät joulukoristeet oikein.

Virkatut joulukoristeet kirja intohimoiselle virkkaajalle

Käsitöitä tekevän verukkeet ja tekosyyt. Käsityöverukkeiden kitkemiseen ja alemmuuskompleksista vapautumiseen. Kuinka itse sabotoit luovuuttasi ja uuden oppimista?

Lisää artikkeleita

Hetki luovuudelle

Näin otat helmivirkkauksen haltuun

Onko sinulle käynyt niin, että olet helmivirkkauksessa täysin neitsyt? Oletko pohtinut, kuinka helmi virkataan virkkaustyöhön mukaan? Nousiko aloittamisen kynnys liian korkeaksi, jotta olisit tullut helmivirkkaustaitoa

Lue lisää »
Luova Valo

Kristallikallojen kutsu

Näitä kavereita kutsun leikillisesti kallokavereiksi. Tunsin kristallikallojen kutsun.  Kun on puhetta kristallikalloista, useimmille nousee muistojen kätköistä esiin kultaisen Atlantiksen kristallikallot ja temppeleiden suuret keskuskristallit. Kyllä

Lue lisää »